fredag 5 augusti 2011

Se upp med solen och värmen!

HA INGA HUNDAR I BILEN!!!
Klockslag Temp ute Väderlek Temp i bil
08.30 +14 grader skugga +19 grader
09.30 +18 grader skugga +38 grader
10.30 +20 grader blandat +48 grader
11.15 +20 grader sol +58 grader
12.00 +23 grader sol +62 grader
13.30 +22 grader sol +85 grader

Brottsbalken ger stöd att rädda varm hund!

När värmen stiger blir bilen lätt en dödsfälla för hunden. Snabbare än många tror höjs temperaturen i bilen, oavsett om den står i sol eller skugga. Det hjälper föga att dra ner en eller flera rutor. När luften står stilla och värmen stiger över 25 grader hjälper inte ens en öppen baklucka som ventilation för en flåsande hund.

Semestertider innebär för många hundägare bilresor, både inom och utanför Sveriges gränser. När vi packat bilen full och placerat hunden i lastutrymmet, glömmer vi bort att luften i bilen inte har samma möjlighet att cirkulera. Lika så tänker vi inte på den sol som strålar genom den stora bakrutan, detta kan också leda till att hunden drabbas av värmeslag.

Hundar svettas inte genom huden som vi människor gör. De svettas bara genom tassar och mun. Av den anledningen är de mycket känsliga för värme och överhettning. Hunden blir varm, den börjar flåsa och efter en kort tid blir hunden stressad, temperaturen stiger och hunden får en cirkulationskollaps vilket innebär att vissa organ slutar att fungera. Hunden kan då komma i chock och dö om den inte omedelbart kommer under veterinärvård! Om man ser att hunden är lättare medtagen kan man kyla ner den med vatten, blöta handdukar eller bad i närmaste vattendrag. Skulle hunden vara okontaktbar ska man så snabbt som möjligt, efter att först kylt ner hunden, bege sig till veterinär.

Vad kan man själv göra ifall man ser en hund (eller ett barn!) må dåligt i en varm bil?

Svenska Kennelklubben rekommenderar att först och främst kontakta polisen, tel: 112.

Är faran större än så och situationen akut, bör man se till att ha ett vittne som också kan bekräfta att hunden är i fara. Då kan man handla i nöd (Brottsbalken 24:4) och slå sönder bilrutan, öppna dörren och få ut hunden så snabbt som möjligt. Se därefter till att snabbt kyla ner hunden och uppsök veterinär!

Inga kommentarer: