tisdag 6 december 2011

Noteringar från gårdagen

Igår var jag, Veronika och Kerstin iväg till Vårgårda på ett möte med Golden Klubben. Information ang vad som händer för rasen i den närmaste framtiden! Vårt nya "verktyg" INDEX bla.
På plats i Vårgårda fanns 28 st uppfödare och andra intresserade för information som Annika Andersson la fram. Efter informationen diskuterades de frågor som dykt upp under informationen.

Index för HD & ED träder i kraft 1 januari 2012, från 3 januari kan man gå in och läsa index på alla golden, göra provparningar mm. Varje söndag kommer index att uppdateras för att hela tiden ha så färska uppgifter som möjligt. Det var mycket som spelade roll när index räknades ut! Så som påverkar är eget resultat, föräldrar, syskon, arv, motion, foder, sedering, kön, ålder, undersöknings år, födelsemånad.
Det konstaterades att fler fler hanar än tikar är belastades med Hd. Sederingen har stor betydelse! Plegisil är bättre än dom andra så är fallet. Höstvalpar får tyvärr sämre resultat på röntgen än vår valpar.

Som det är satt just nu är en gräns på 100 i index. Där man tror att dom hundarna ur såna kombinationer ska ge bättre än genomsnittet! Och alltså under 100 i index ska ge sämre än genomsnittet. Som det ser ut idag så är klyftan mellan A och B hund större än mellan B och C hund? Det kommer med index alltså bli C-hundar som kommer få bra index och som kan användas i framtiden. Även en del D hundar kan få bra index MEN D och E hundar ska enligt SKK inte användas i aveln ändå! Vi får inte glömma här att vi kan inte jämföra vårt index med andra länders - det är inte lika!!! På sikt ska användandet av index ge bättre resultat på höfter då vi ju faktiskt i många år stått stilla, varken bättre eller sämre %!!

De frågor som kom upp i samband med index diskussionen var ju "avläsningen" på röntgen! Vi måste komma till rätta med den annars får vi ju inget rättvist index. Då vissa avläsare läser bättre och sämre än dom andra. Många heta känslor ang. avläsningen och jag kan inte annat än hålla med. Vi uppfödare kämpar ju oftast på och röntgar om men det är ju inget vi får den enskilde valpköparen och göra. Detta skulle tas med till SKK dit GRK är inbjudna på ett möte ang just avläsningen och missnöjet bland uppfödarna. Va himla bra tycker jag!! Vi uppmanades också att kontakta Annika om vi varit med om märkliga avläsningar och om vi hade röntgenplåtar som kunde lånas ut också så var det väldigt bra för dom att kunna ha med. Anonymt kunde det vara.

Valphänvisningen diskuterades också speciellt regler och hur utländska hundar kan "slinka" igenom som kanske inte ens är fria? Men någon bra lösning hur vi ska ta tag i det kom inte fram, men Annika tar med det till GRK. Det står ju oftast inte heller att någon av föräldradjuren är utlandsägda så det är ju svårt för den vanliga "svensson" att veta när dom vänder sig till GRK för att gå via deras valphänvisning så ska det ju ändå vara en kvalitetsstämpel på att det är okej! Tyckte alla men som sagt hur gör vi för att hamna där? En motion till Fullmäktige hade varit på sin plats MEN det har inte kommit in någon denna gången. Vi får gå ihop och ha tag i det till nästa gång!

GR_PRA1 diskuterades. En friad hund där, kan inte få en annan form av PRA - thats it! Det får vi inte glömma. Nu har även en tredje form av PRA dykt upp en "familj" i Skåne och en Norrland. Blodprovstagning är viktig för att kartlägga. Den tredje formen har inget samband med dom andra två heller - det får vi inte glömma.
Det diskuterades också att vi ska använda anlagsbärare MEN på en fri-testad hund då förstås. Vi kan inte utesluta anlagsbärarna får då har snart inget kvar. Också diskuterades vikten av att alla skickades in deras resultat till SKK för registrering

Summa summarum så får vi väl komma igång med användningen av index och se hur och vad det ger! Jag har många funderingar men hoppas att mina frågor faller på plats när vi kommit igång. Och min förhoppning är väl att alla nu använde sig av detta och försöker göra något åt "sitt". Nej detta blev att ett långt inlägg. Nu får jag ta tag i dagen.

Ha det bäst
Susanne

Inga kommentarer: